Tæppe (polypropylene)

Støvsugning

Støvsug tæppet fra den første dag, det ligges på gulvet. Herved forhindrer man fra begyndelsen, at snavs arbejder sig ned og beskadiger fibrene.

Måtter

Kom snavset i forkøbet og stop det, inden det slæbes med ind udefra. Sørg for at have gode sugemåtter indenfor dørene til Deres hjem.

Mindre tilsmudsning

Mindre tilsmudsning kan renses med pulverrensemiddel. Midlet findes i handlen specielt udviklet til smudsafvisende tæpper. Midlet anvendes efter fabrikantens anvisninger, men anvendes normalt ved at drysse pulveret over det snavsede område og børste det ned i tæppet. Efter ca. 30 min. støvsuges tæppet grundigt.

Større tilsmudsning

Renses med en ekstraktionsmaskine, som sprøjter en renseopløsning ned i luven og omgående suger opløsninen og snavset op igen. Ved meget snavset områder kan man lade renseopløsningen virke en kort tid inden efterskyldning med vand og opsugning. Efterskyldes og opsuges flere gange med rent vand. Denne metode vil nedsætte tæppets tendens til hurtigt at suge snavs til sig igen.

Vigtigt

Eventuelle pletter skal fjernes inden rensningen. Det foreskrevne blandingsforhold samt dosering skal overholdes. Sørg for grundig udvaskning og opsugning af rensemiddel og snavs. Gå ikke på tæppet, før det er helt tørt igen.


PLETNØGLER

  A B C D E
Blod - - - -
Blæk - - -
Cacaomælk - - - -
Chokolade - - - -
Frugtjuice - - - -
Frugtpletter - - - -
Kaffe - - - -
Ketchup - - - -
Maling - - - -
Margaring - - -
Mælk - - - -
Neglelak - - - -
Olie - - - -
Opkast - - - -
Rødbedesaft - - - -
Rust - - - -
Skesværte - - -
Smør - - -
Sodavand - - - -
Sovs - - - -
Stearin - - - -
The - - - -
Tusch - - - -
Urin - - - -
Vin - - - -
Øl - - - -

A: Vand

Sug så meget som muligt op med en klud eller køkkenrullepapir. Dup efter/gnid let med en klud vædet med vand. Sug op med en klud eller køøkenrullepapir, indtil der ikke længere sker afsmitning af pletten på kluden eller køkkenrullepapiret.

B: Vaskepulveropløsning

(1 spsk pr. liter vand) Sug så meget som muligt op med en klud eller køkkenrullepapir. Dup efter/gnid let med en klud vædet med vaskepulveropløsning. Sug op med klud eller køkkenrullepapir, indtil der ikke længere sker afsmitning af pletten på kluden eller køkkenrullepapiret. Gentag dupningen blot med rent vand og sug sæberesterne op med en klud eller køkkenrullepapir.

C: Fortynder

Dup/gnid let med en klud vædet med fortynder. Gentag proceduren indtil der ikke længere sker afsmitning af pletten på kluden. VIGTIGT: Hæld ikke fortynder direkte på tæppet.

D: Renset benzin eller chlorothene

Dup/gnid let med en klud vædet med rensetmidlet. Gentag proceduren indtil der ikke længere sker afsmitning af pletten på kluden. VIGTIGT: Hæld ikke rensemidlet direkte på tæppet.

E: Avetone

Dup/gnid let med en klud vædet med acetone. Gentag proceduren indtil der ikke længere sker afsmitning af pletten på kluden. VIGTIGT: Hæld ikke acetone direkte på tæppet.


Efterbehandling

Hvis der efter rensningen forekommer farverester fra pletten, kan disse farverester behandles med klorin i en 50/50 opløsning. Efter blegningen af farverester fjernes klorinen ved at duppe med rent vand og foretage efterfølgende opsugning.

Advarsel

Denne Pletnøgle gælder kun for tæpper fremstillet af polypropylene garner, og må ikke anvendes på tæpper med anden luvtype. 

bubble