Tæppe (uld)

Støvsugning

Det anbefales at støvsuge gulvtæppet hver uge, så snavset ikke lægger sig fast i luven og derved slider i bunden af tæppet. Der er to slags støvsugermundstykker - det almindelige kombi-mundstykket og et med roterende børster, som kan være enten luft- eller motordrevet. De er begge udmærkede til almindelige rengøring - især til tæpper med tæt luv. Men det anbefales at bruge det almindelige mundstykke til "langhårede" tæpper. Sidste tag med støvsugeren skal gå i luven retning. Derudover er det vigtigt at følge brugsanvisningen fra tæppeproducenten.

Rensning

Hvis man er omhyggelig med at støvsuge og hurtigt fjerner opståede pletter, kan der sagtens gå et år eller mere, før der er nødvendigt at få tæpperne renset - selv med lyse tæpper. Hvis tæppet imidlertid begynder at se nusset ud, må det renses - enten professionelt eller med en god hjemmerensning. Her er det vigtigt, at man kun anvender gode renseprodukter og nøje følger brugsanvisningen. Ligegyldigt hvor omhyggelig man er, vil der altid være en lille rest af rensemidlet tilbage på tæppet, og rester fra en dårlig kvalitet rensemiddel kan tiltrække nyt snavs - modsat den gode kvalitet, som efterlader en imprægnerende hinde.

Vådrensning

Det er vigtigt at bruge en neutral tæppe-shampoo på uldtæpper - brug aldrig en, der er alkalisk, brug aldrig almindelig rengøringssæbe eller shampoo, der lugter af salmiak. Man kan tjekke shampooens kvalitet ved at hælde en smule i en underkop og lade den stå natten over, hæld derefter shampooen ud og se om den efterlader en fedtet hinde, som støvet vil klæbe til. (God shampoo krystaliserer) Følg beskrivelsen nøje, hvis du bruger en rensemaskine. Hvis det er muligt, fjernes alle møbler fra rummet, og der støvsuges godt før rensningen. Lad tæppet tørre fuldstændig, før det atter støvsuges og møblerne sættes på plads. Det er vigtigt, at tæppet ikke bliver alt for vådt, da luv og bund så kan blive trukket skæv. LUFT UD BAGEFTER !!

Pulverrensning

Der findes på markedet en række pulver-rensemidler - både baseret på vandopløselige stoffer og på opløsningsmidler. Følg brugsanvisningen. Efter grundig støvsugning strøs pulveret jævnt ud over tæppet, børst det godt ind i luven, og støvsug det op bagefter. Eventuelle rester krystalliserer og imprægnerer tæppet mog nyt snavs. Pulvermetoden er en nem måde at friske sit tæppe op på. Det er også mere skånsomt for luven, samtidig med at rummet kan tages i brug umiddelbart efter rensningen. LUFT UD BAGEFTER !!

Skumshampoo

Til lettere rensning af mindre områder, kan man med held anvende skumshampoo. Test shampoo-kvaliteten som beskrevet under vådrensning. Skummet sprøjtes sparsomt på tæppet og arbejdes ind i luven med en våd svamp eller børste. Støvsug, når tæppet er helt tørt og følg i øvrigt brugsanvisningen.

Extractionsrensning

Fejlagtigt kaldes metoden sommetider for damprensning. Tæppeluven "indsprøjtes" med renseopløsningen under tryk, så snavset opslæmmes i vandet, som så udtrækkes under sugningen - et vådstøvsugningssystem. Metoden er specielt egnet til meget snavsede tæpper, da den renser godt i dybden, men den renser ikke overfladen så pænt som de andre metoder. Den er også god til at fjerne rester fra tidligere vådrensemidler, og kombinationen af de to metoder er velegnet til meget snavsede og nedtrådte tæpper. Selv om man selv kan leje maskiner til denne rensning, er det bedst at få professionelle folk til at foretage dette, så tæppet ikke bliver for vådt med fare for at trække skævt. Hvis man lejer en maskine til rensning, er det vigtigt, at følge brugsanvisningen og nøje overholde producentens angivelser om dosering og temperatur på rensevæsken.

Kemisk rensning

Professionel rensning er ideel for løse tæpper, fordi metoden mest effektivt fjerner snavset. Den er ikke egnet for væg-til-væg tæpper, da det er besværligt og dyrt at få tæppet transporteret og lagt tilbage på gulvet.

Pletter

Når man har spildt, er det vigtigt, at man straks tørre op og renser pletten. Her er en plet-guide, som vil gøre arbejdet lettere.

 • Skrab klatten af med en kniv eller ske.
 • Sug væsken op med køkkenrulle.
 • Find den rigtige rensemetode på Pletnøgle oversigten.
 • Før pletten behandles, bør man afprøve metoden på et sted, som normalt ikke ses.
 • Med små duppende bevægelser gennemarbejdes pletten fra yderkanten og ind mod midten, så den ikke breder sig.
 • Luven må ikke gnuppes hårdt under rensearbejdet.
 • Under renseprocessen er det vigtigt, at tæppet får lov til at tørre, inden man går videre til næste punkt i processen.
 • "Skyl" ved at bruge rent, lunkent vand på en ren svamp eller klud.
 • Når pletten er fjernet, suges væden op ved at lægge noget tungt ovenpå køkkenrullen eller bløde klude.
 • Gå ikke på tæppet, før det er tørt.

Pletnøgler

Rækkefølge af behandling 1 2 3
Afføring 1 - -
Blegemiddel 1

-

-
Blod 10 6 -
Blæk (fyldepen) 9 1 6
Blæk (kuglepen) 4 1 -
Brænde- og slidemærker 5 - -
Chokolade 1 2 -
Farveblyanter / mærkepen 2 1 -
Fedt 2 1 -
Fløde 2 1 -
Frugtjuice 9 1 -
Græs 4 - -
Hvidvin 1 - -
Is 1 - -
Kaffe 2 10 1
Kakao 2 10 1
Læbestift 2 1 -
Læskedrikke 9 1 5
Metalpudsecreme 2 1 -
Mug / skimmel 1 5 -
Møbelpolish 2 1 -
Mælk 9 2 1
Neglelak 8 2 -
Olie 2 1 -
Oliemaling 3 2 1
Opkast 1 - -
Plastmaling 2 10 1
Rust 2 1 11
Rødbede 1 - -
Rødvin 12 9 6
Salatdressing 2 1 -
Sennep 1 - -
Skocreme 2 1 -
Smør 2 1 -
Sovs / skysovs 9 1 -
Spiseolie 2 1 -
Stearin 3 - -
The 2 10 1
Tjære 3 2 1
Tyggegummi 7 - -
Urin 1 - -
Æg 1 - -
Øl 1 - -

Rensemidler og behandling

 1. Opløsning af 1 tsk. anerkendt uldvaskemiddel (f.eks. Woolite) og en tsk. eddike uden farve i 1 liter varmt vand.
 2. Rensevæske, lightervæske eller mineralsk terpentin. PAS PÅ: Der må IKKE VÆRE ÅBEN ILD eller tændte cigaretter i rummet og SØRG FOR GOD UDLUFTNING!!
 3. Mineralsk terpentin og rensevæske blandes i lige dele, men det kan have skadelig virkning på gummiunderlag. PAS PÅ: Der må IKKE VÆRE ÅBEN ILD eller tændte cigaretter i rummet. SØRG FOR GOD UDLUFTNING!!
 4. Husholdningssprit. PAS PÅ: Der må IKKE VÆRE ÅBEN ILD eller tændte cigaretter i rummet.
 5. Brintoverilte (20%) opløses i forholdet: 1 del brintoverilte til 10 dele koldt vand. PAS PÅ: Må ikke anvendes på mørke eller mønstrede tæpper.
 6. Affarvningsmiddel opløses i forholdet: 1 del affarvningsmiddel til 50 dele koldt vand. PAS PÅ: Må ikke anvendes på mørke eller mønstrede tæpper.
 7. Tyggegummifjerner.
 8. Neglelakfjerner.
 9. Rent, varmt (ikke kogende) vand.
 10. Koldt vand.
 11. Koldt vand med en lille smule farveløs eddike eller citronsaft.
 12. "Sugende pulver" (salt, kartoffelmel eller talcum) drysses tykt på pletten. Lad det ligge natten over og støvsug næste morgen.

Bemærk

Husk, at det bedste resultat opnås ved at handle hurtigt, da gamle pletter sætter sig fast og kan være meget svære at fjerne!

En forkert fremgangsmåde kan bevirke, at pletten bliver permanent, luven beskadiges eller farven på tæppet ødelægges.

Til kemisk rensning anvendes normalt Perclorethylen og kulbrinte.

Vores råd og vejledning i fjernelse af pletter er vel funderede, men garanti for resultat af pletrensningen kan desværre ikke ydes. Hvis pletterne ikke forsvinder efter den anviste fremgangsmåde, må tæppet hurtigst muligt renses professionelt.

bubble